Roberto Saviano (1979) is onderzoeksjournalist in Napels. Hij leeft ondergedoken sinds de publicatie van zijn boek Gomorra, dat een nauwkeurige beschrijving geeft van de werkwijze van de camorra, de Napolitaanse maffia. Gomorra is een aanklacht tegen de greep die deze misdaadorganisatie heeft op Napels en omgeving. Er zijn wereldwijd miljoenen exemplaren van het boek verkocht en de verfilming werd bekroond op het filmfestival van Cannes.
In Italië groeide Saviano uit tot symbool van de strijd tegen de maffia. Vanwege zijn boek wordt hij bedreigd, en hij heeft besloten Italië voorlopig te verlaten.
‘Door Gomorra uit te geven ben ik een symbool geworden, maar daar heb ik een extreem hoge prijs voor betaald. Ik heb moeilijke momenten gekend, ik heb me eenzamer gevoeld dan ooit, gevangen in een reusachtig raderwerk. Ik ben mijn vrijheid kwijt. Ik kan niet langer vrijelijk onderzoek verrichten, gaan waar ik wil of zien wie ik wil. De godfathers laten dreigementen uitgaan en brengen geruchten in omloop om me te gronde te richten, maar zolang ik in het centrum van de belangstelling sta, ben ik niet bang. Het probleem komt later pas. Ik bereid me voor op het ergste, ook al heb ik geen idee welke gedaante dat zal aannemen.’
(uit een interview van de schrijver met Monde des Livres van 19 oktober 2007)
Hij ontving massale steunbetuigingen: meer dan 250.000 mensen tekenden een petitie waarin bij de Italiaanse autoriteiten op effectieve bescherming en maatregelen tegen de maffia wordt aangedrongen. Als teken van solidariteit worden in heel Italië leessessies van zijn boek gehouden.
Stichting de LuiaardVrouwe en Stichting Perspektief organiseren op zondag 23 november in de Kunstkerk, Museumstraat 65, Dordrecht een Nederlandse leessessie van Gomorra, van 10.00 uur tot 17.00 uur.
Iedereen die delen van het boek wil voorlezen is van harte welkom. Men kan zich aanmelden met een mailtje naar info@deletterenspreken.nl o.v.v. ‘aanmelden saviano’ en krijgt dan vooraf te horen hoe laat men is ingepland.
Gomorra: Een reis door het imperium van de camorra
Roberto Saviano
Vertaling: Karoline Sabbatino-Heybroek en Elke Parsa
Uitgeverij Rothschild & Bach
ISBN 9789049950613
persbericht namens Stichting de LuiaardVrouwe
Veertig voorlezers in Dordrecht kiezen voor het leven van bedreigde Roberto Saviano
DORDRECHT – Uit solidariteit met de met de dood bedreigde Italiaanse schrijver Roberto Saviano lazen afgelopen zondag in Dordrecht veertig mensen zeven uur lang voor. Honderden pagina’s uit het boek Gomorra, het bloedstollend verslag over de werkwijze van de camorra/maffia, klonken in alle vrijheid in de Kunstkerk aan de Museumstraat 65.
Roberto Saviano moet zich in Napels, na het uitkomen van zijn boek, permanent door vijf begeleiders laten bewaken. De maffia heeft aangekondigd hem voor de kerst 2008 te willen ombrengen. Dat is de enige reactie van de misdaad op de scherpe aanklacht in het boek, waarvan er wereldwijd al meer dan een miljoen exemplaren zijn verkocht.
De stichtingen Perspectief en de LuiaardVrouwe organiseerden uit protest in Dordt de voorleesmarathon. Ton Delemarre en Ada d’Hamecourt, die met dit idee waren gekomen, openden de manifestatie door als eersten om tien uur in de Kunstkerk voor te lezen.
Ds. Ries van der Zouwen noemde vrijwel gelijktijdig uit solidariteit de naam van Roberto Saviano in een bijzondere kerkdienst in de Wilhelminakerk. Aan het einde van het kerkelijk jaar worden immers alle gestorvenen herdacht.: “Sommige mensen worden echter bij leven al monddood gemaakt”, zo betitelde hij de poging van de maffia om schrijver Roberto Saviano het schrijven te beletten.
Leden van de landelijke schrijversvereniging, waaronder Nelleke Noordervliet, de kaderleden van de journalistenvakbond NVJ, Anneke Naafs, Frits Baarda en Hans Berrevoets, dichters Hester Knibbe namens PEN, Marieke van Leeuwen en Kees Klok, directeur Kunstmin Maarten Verhoef en anderen uit Dordrecht en van daarbuiten zorgden dat het werk van Roberto Saviano in Dordrecht niet monddood werd gemaakt.
Wethouder Jan Lagendijk las namens het gemeentebestuur uit solidariteit een letterlijk bloedstollend gedeelte voor, waarin werd beschreven hoe maffia-figuren harddrugs testen op levende proefpersonen. Zij moeten dat dan met een snelle dood bekopen. Daarna is er voor het verstijfde lichaam geen enkel respect van de zijde van de misdaad in het Italiaanse Napels.
De temperatuur in de Kunstkerk zakte tijdens het lezen naar achttien graden. De verwarming kon door het bijkomende geluid niet volle kracht worden gezet, terwijl de sneeuw door een groot raam achter de voorleestafel vol boeken van Saviano steeds zichtbaarder werd.
Organisator Patrizia Filia besloot gelet op de winterse omstandigheden soms tot een korte pauze in het programma om nog snel de Kunstkerk te kunnen bijwarmen. Door deze keuze heerste tijdens het voorlezen een indrukwekkende stilte. Met een blik op het nog aanwezige orgel zei Patrizia: “In zo’n bijzondere sfeer zou je ook de Bijbel kunnen voorlezen.” Daarmee zette Patrizia Filia de kern van het mondige protest neer. Wanneer een naam niet meer wordt genoemd, is iemand dood. Door de naam van Roberto Saviano en zijn werk te laten klinken ook in Dordrecht kozen de mensen hardop lezend voor het leven.
Contactpersoon: Patrizia Filia, 00 31 (0)78 – 631 00 31
http://www.deluiaardvrouwe.nl