Vaste boekenprijs voor e-boeken in Frankrijk

Het Franse parlement heeft dinsdagavond een wetsvoorstel van regeringspartij UMP (Union pour un mouvement populaire) aangenomen waarmee het regime van de vaste boekenprijs (loi Lang, 1981) wordt uitgebreid naar e-boeken. Bovendien vallen e-boeken vanaf 1 januari 2012 waarschijnlijk in het lage btw-tarief (in Frankrijk 5,5%).

De wet heeft alleen betrekking op de zogenaamde homothetische werken, e-boeken die dezelfde paginaopmaak hebben als hun papieren evenknie. ‘De verkoopprijs geldt voor in Frankrijk gevestigde rechtspersonen die digitale boeken verkopen aan kopers met de Franse nationaliteit,’ aldus artikel 3 van de nieuwe wet, ook al zijn die laatsten niet daadwerkelijk in Frankrijk woonachtig. Dat betekent dat internationale aanbieders zich niet aan de wet hoeven te houden. Dat was aanvankelijk wel de opzet van de opstellers, UMP-senatoren Catherine Dumas en Jacques Legendre, die een ‘extraterritorialiteitsclausule’ in het wetsvoorstel opnamen. Eind januari plaatste de Europese Commissie echter kritische kanttekeningen bij die bepaling, waarna minister van Cultuur Frédéric Mitterrand die schrapte om te voorkomen dat de Unie de zaak voor de Europese rechter zou brengen.

Uitgevers en boekverkopers vrezen nu oneerlijke concurrentie van internationale online-boekverkopers als Amazon, Apple en Google. Alexandre Bompard, president-directeur van winkelketen Fnac, vreest dat de wet het pad, of eigenlijk: de boulevard, effent voor culturele dumping.

Het ministerie van OCW verwacht dat de resultaten van het onderzoek naar de positie van het e-boek in Nederland in het voorjaar bekend zullen zijn.

Bron: L’Express.

3 gedachtes over “Vaste boekenprijs voor e-boeken in Frankrijk”

  1. … sorry. ik ben even sprakeloos. Mijn tweede reactie: vrézen oneerlijke concurrentie? Doe dan niets. Of ga ik te kort door de bocht en kan hier nog iets goeds uitkomen?

  2. Ze hebben iets gedaan. In de nacht van 29 op 30 maart heeft de Franse senaat unaniem besloten dat de vaste boekenprijs voor e-boeken ook voor buitenlandse aanbieders als Google, Amazon en Apple geldt. Volgens Frédéric Mitterrand moet de concurrentie elkaar met geijke wapens bestrijden, dus het zou ‘paradoxale’ zijn als buitenlandse aanbieders niet gebonden zouden zijn aan dezelfde regels als binnenlandse aanbieders.

    De senatoren hebben ook een bepaling opgenomen die auteurs een billijke vergoeding in het vooruitzicht stelt voor de digitale exploitatie van hun werk.

    Bron: L’Express.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*