De man die de wereld wilde redden: het leven van Sérgio Vieira de Mello door Samantha Power, vertaald door Annoesjka Oostindiër en Ronald Kuil (oorspronkelijke titel: Chasing the Flame), Uitgeverij Contact
Na een onfortuinlijke opmerking in het BBC-programma Hard Talk is Samantha Power in Nederland vooral bekend geworden als een van de ex-adviseurs van Barack Obama. Ze is verbonden aan de universiteit van Harvard en deskundige op het gebied van genocide en mensenrechtenschendingen. Voor haar eerdere boek daarover, Een probleem uit de hel (2003), ontving ze onder meer de Pulitzerprijs.
Nu heeft Power een biografie geschreven over Sérgio Vieira de Mello, een topman van de VN die werkte in brandhaarden als Libanon, Cambodja, Bosnië, het Grote Merengebied, Oost-Timor en Irak. Aan de hand van archieven en persoonlijke herinneringen van mensen uit zijn omgeving zet ze zijn ervaringen met de conflicten die zich daar afspelen uiteen. Zo kom je bijvoorbeeld te weten hoe lastig het is om aan je idealisme vast te houden als je misschien meer bereikt door met de Rode Khmer zelf te gaan praten of met rebellen te onderhandelen over vluchtelingen die onder erbarmelijke omstandigheden in kampen zitten.
Het zijn kwesties die raakvlakken hebben met problemen van nu. Zou het niet beter zijn om de dialoog met Iran aan te gaan? Moeten we ingrijpen in Soedan en hoe pakken we dat dan aan? Hoe kan de schade die George Bush en consorten heeft aangericht worden hersteld? Samantha Power heeft er een duidelijke mening over en is een gloedvol spreker, zoals is gebleken uit haar optredens in Nederland (onder meer in Nova en bij BorderKitchen in Den Haag). Ze analyseert de huidige wereldproblematiek in heldere bewoordingen en weet haar optimisme over de rol die burgers en organisaties als de VN kunnen spelen goed over te brengen.
Aan Vieira de Mello’s leven kwam in 2003 een abrupt einde door een bomaanslag op het VN-hoofdkwartier in Bagdad. Het hoofdstuk waarin Power zijn dood beschrijft is spannend; je blijft hopen dat hij het redt. Met al het materieel dat het Amerikaanse leger in Irak tot zijn beschikking had, bleek echter niemand in staat Vieira de Mello en andere slachtoffers van onder het puin van het ingestorte gebouw te bevrijden. Pas na vier uur kon deze man, van wie velen dachten dat hij de volgende secretaris-generaal van de VN zou worden, daar worden weggehaald, maar toen was het al te laat.